top of page

Το Παλάτι των Δεσποτών

στον Αρχαιολογικό Χώρο Μυστρά

Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας - Υπουργείο Πολιτισμού (Ανάθεση σκηνοθετικής ανάδειξης βασισμένη στη μουσειολογική – μουσειογραφική μελέτη, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου  «Ανάδειξη – Εκθεσιακή Περιήγηση στο Παλάτι των Δεσποτών στον Αρχαιολογικό Χώρο Μυστρά» του ΕΣΠΑ «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου 2014-2020»

69.teaser mystras.jpg

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στην Αρχιτεκτονική Κληρονομιά

στο «Culture Cinema C2F2» στο Mumbai Ινδίας

Βραβείο Καλύτερου Teaser στο «Sydney Australian Film Festival» της Αυστραλίας

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους στο «International Cultural Artifact Film Festival» στην Ινδία

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους

στο «Eight & HalFilm Awards» στη Ρώμη

Ειδική Μνεία για καλύτερη ταινία μικρού μήκους στο «Paris Film Awards»

Ειδική Μνεία για καλύτερη ταινία μικρού μήκους στο «Hollywood Gold Awards»

Φιναλίστ στο «Short Cut Fest» στη Σερβία

Φιναλίστ στο «Venice Architecture Film Festival» στη Βενετία

Επίσημη συμμετοχή στο 9ο «Museum in Short»

Επίσημη συμμετοχή στο 10ο «Berlin International Art Film Festival»

Επίσημη συμμετοχή στο «New York Movie Awards»

Επίσημη συμμετοχή στο «Milan Gold Award»

Επίσημη συμμετοχή στο «One Take Film Festival» στο Ζάγκρεμπ Κροατίας

Επίσημη συμμετοχή στο «Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων»

Επίσημη συμμετοχή στο «Festival della Comunicazione e del Cinema Archeologico» στη Σικελία

Επίσημη συμμετοχή στο «Afragola International Film Festival

of Architecture & Design - Al di là della visione» στη Νάπολη

Επίσημη συμμετοχή στο «Inner City Short Film Festival» στο Los Angeles

2021-2022

Ταινία μικρού μήκους - Teaser Προώθησης / Διάρκεια 5’00’’

 

 

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ιφιγένεια Δημητρίου (Σενάριο - Σκηνοθεσία), Ασημίνα - Λυδία Διονυσοπούλου (Διεύθυνση Φωτογραφίας), Σπύρος Βρεττάκος (Οπερατέρ), Σπύρος Τζινιέρης (Χειριστής Drone), Ιφιγένεια Δημητρίου, Ελένη Παπαγεωργοπούλου, Αγγελική Μέξια (Σκηνογραφία), Μοναχή Αγνή & Μοναχή Ελισάβετ, Αδελφότητας Παντάνασσας Μυστρά (Σχεδιασμός και Παραγωγή Ενδυμασιών), Βασιλική Σύρμα (Ενδυματολογική Επιμέλεια), Φλώρα Καλομοίρη (Ηθοποιός), Ελένη Παπαγεωργοπούλου (Α’ Βοηθός Σκηνοθέτη), Διαμαντής Αραμπατζής (Β’ Βοηθός Σκηνοθέτη), Αρσινόη Πηλού (Focus Puller), Γεράσιμος Σούλης (Ηλεκτρολόγος), Βάσω Νικολακάκου (Hair Styling), Μαρία Γομάτου (Make-up Artist), Σπύρος Βρεττάκος, Γεωργία Αρβανίτη (Color Correction), Αλέξης Παράσχος (Visual Effects), Ιφιγένεια Δημητρίου (Μοντάζ, Sound Design), Δημήτρης Βαχαβιώλος, Παναγιώτης Δερματάς (Μιξάζ)

 

Ταινία μικρού μήκους-teaser με σκοπό την ανάδειξη του Παλατιού των Δεσποτών στον Αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Το Παλάτι των δεσποτών, το εμβληματικότερο μνημείο της καστροπολιτείας του Μυστρά, ένα από τα ελάχιστα βυζαντινά ανακτορικά συγκροτήματα που διατηρούνται μέχρι σήμερα και το μοναδικό στον ελλαδικό χώρο, πέρα από την εξέχουσα σημασία του ως κατασκευή και μορφή, συνιστά απτή μαρτυρία για το ιστορικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε, διατηρώντας ευδιάκριτο το αποτύπωμα της ιστορικής πορείας των τελευταίων αιώνων ζωής της φθίνουσας Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Το μεγαλοπρεπές συγκρότημα για παραπάνω από έναν αιώνα, από το β΄ μισό του 14ου έως τα μέσα του 15ου αιώνα, αποτέλεσε την έδρα της διοίκησης του δεσποτάτου, φιλοξενώντας στους χώρους του μία «πολύβουη» κοινωνία και ποικίλες λειτουργίες. Οι αυτοκράτορες και τα μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας, που φθάνουν από την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας, οι δεσπότες, οι βυζαντινές και δυτικές πριγκίπισσες – σύζυγοί τους, αλλά και μέλη της ντόπιας ή νεοαφιχθείσας αριστοκρατίας, συνυπάρχουν με διοικητικούς υπαλλήλους, αξιωματούχους, στρατιώτες, λογίους και καλλιτέχνες, βοηθητικό προσωπικό, σε μία αυστηρά καθορισμένη ιεραρχία, συγκροτώντας «αυλή» που αντιγράφει αυτήν της Κωνσταντινούπολης.

Το έργο της ψηφιακής ανάδειξης του ανακτόρου έχει ανθρωποκεντρική προσέγγιση και εστιάζει στους ανθρώπους του Παλατιού, αναζητώντας το αποτύπωμα της παρουσίας τους. Γύρω από έναν βασικό άξονα αφήγησης, δημιουργείται μία πορεία, μέσα από την οποία ο επισκέπτης γίνεται πρωταγωνιστής της ιστορίας, «βλέπει» τα αποτυπώματα των ανθρώπων που έζησαν εκεί, ακολουθεί τα βήματά τους στα δεσποτικά διαμερίσματα και νιώθει την ατμόσφαιρα της εποχής.

Η μικρού μήκους ταινία ακολουθεί ανάλογη αφηγηματική πορεία. Μέσα από ένα μονοπλάνο ο θεατής διασχίζει τους χώρους του παλατιού και παρακολουθεί τους ανθρώπους της εποχής σε διαδοχικούς ρόλους. Από τα κατώτερα διαμερίσματα η μαγείρισσα και στη συνέχεια η υπηρέτρια ανεβαίνει στον όροφο, όπου διαβιούν οι αρχόντισσες. Η αφηγηματική πορεία κορυφώνεται, καθώς η «βασίλισσα» του Μυζηθρά εισέρχεται στην αίθουσα του θρόνου, για να αποκαλυφθεί τελικά πως είναι μια επισκέπτρια, η οποία ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο, ταυτίζεται με πρόσωπα της εποχής. Στόχος της ταινίας είναι μέσω της κινηματογραφικής γλώσσας να δοθεί για λίγα λεπτά ζωή στο Παλάτι των δεσποτών του Αρχαιολογικού χώρου Μυστρά και να προϊδεάσει τον θεατή για την ψηφιακή έκθεση που θα φιλοξενήσει το μνημείο.

bottom of page