top of page

Ι. Ναός «Παναγίας Καθολικής» Γαστούνης Ηλείας

Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας - Υπουργείο Πολιτισµού (Ανάθεση Μελέτης). Το Έργο «Ολοκλήρωση Στερέωσης και Αποκατάστασης Ι.Ν. Παναγίας Καθολικής Γαστούνης Ηλείας» εκπονήθηκε στα πλαίσια του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηµατικότητα» 2007-2013

Πηγή Φωτογραφιών: Έντυπο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας του ΥΠΠΟ, «Ολοκλήρωση Στερέωσης και Αποκατάστασης Ι.Ν. Παναγίας Καθολικής Γαστούνης Ηλείας», Πάτρα 2015

Τοµή A (Πρόταση)

Τοµή B (Πρόταση)

Κάτοψη (Πρόταση)

2012-2014

Μελέτη Διαμόρφωσης Περιβάλλοντα Χώρου Μνημείου

 

 

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ιφιγένεια Δηµητρίου (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Αιµίλιος Μπεντερµάχερ – Γερούσης (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Αναστασία Κουµούση (Αρχαιολόγος), Μαρία Μαγείρου (Μηχανολόγος Μηχανικός)

 

O βυζαντινός ναός της «Παναγίας Καθολικής» βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Γαστούνης. Ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του δικιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου, με οκτάπλευρο τρούλο, σταυρεπίστεγο νάρθηκα και τρίπλευρη αψίδα.

 

Ο ναός ανεγέρθηκε το 1278-1279, εποχή κατά την οποία η περιοχή ήταν φραγκοκρατούμενη. Το μνημείο υπέστη σοβαρότατες βλάβες από τον σεισμό του 2008 και κρίθηκε επικίνδυνο και ακατάλληλο προς χρήση. Οι εργασίες αποκατάστασής του και η εκτεταμένη ανασκαφική έρευνα που διενεργήθηκε στο εξωτερικό και εσωτερικό του μνημείου αποκάλυψαν νέα στοιχεία που διαφωτίζουν και συμπληρώνουν την ιστορία του.

 

Στο πλαίσιο της Μελέτης Αποκατάστασης, εκπονήθηκε η Μελέτη Διαμόρφωσης του Περιβάλλοντα χώρου του μνημείου που περιελάμβανε τον εξωραϊσμό της σύγχρονης οικείας του ιερέως, τις εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου (δαπεδόστρωση, κατασκευή καναλιών απορροής ομβρίων), τον αστικό εξοπλισμό (κατασκευή λίθινων καθιστικών με ξύλινο κάθισμα), το φωτισμό ανάδειξης και τις φυτεύσεις.

 

Μετά την υλοποίηση των εργασιών, η Παναγία Καθολική  Γαστούνης αποδόθηκε στο κοινό για λατρευτική χρήση. Εντάσσεται στην πολιτιστική ζωή της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής ως ένας σταθμός στην ιστορία της μεσαιωνικής Ηλείας.

bottom of page