top of page

Πύργος «Ολύμπιου» στο Πήλιο

Πανταζής Τσούσης, Βασιλική Κολοβού (Ανάθεση Μελέτης)

63. purgos pilio.jpg

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Τσούση

Νοτιοδυτική όψη συγκροτήματος (Πρόταση)

Γενική κάτοψη συγκροτήματος (Πρόταση)

2020-2021

Μελέτη Τεκμηρίωσης και Αποκατάστασης και Επανάχρησης Μνημείου

 

 

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ιφιγένεια Δημητρίου (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Φωτεινή Χαλβαντζή (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Κωνσταντίνος Τουμπακάρης (Πολιτικός Μηχανικός), Μαρία Μαγείρου (Μηχανολόγος Μηχανικός)

 

Στα Άνω Λεχώνια του Ν. Μαγνησίας, σε ένα σχεδόν πεδινό χωριό του δυτικού Πηλίου, νοτιοανατολικά του Βόλου και σε απόσταση 1 χλμ περίπου από τη θάλασσα, βρίσκεται το συγκρότημα του Πύργου Ολύμπιου. Ο αρχικός πυρήνας του Πύργου χρονολογείται περί τον 17ο -18ο αιώνα και οικοδομήθηκε από τον Αλατζά ή Ατλαζά, πρόξενο της Ρωσίας στην Ελλάδα.

Σκοπός της μελέτης είναι η αποκατάσταση και η επανάχρηση του συγκροτήματος Πύργου Ολύμπιου προκειμένου να στερεωθεί, να συντηρηθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακός ξενώνας και εστιατόριο με έμφαση στην τοπική γαστρονομία και οινογνωσία.

Λόγω της σημασίας του, ως ενός από τα ελάχιστα διασωθέντα πυργόσπιτα της πρώιμης περιόδου, είναι προφανές ότι αποτελεί, συνολικά, ένα αξιόλογο συγκρότημα μαζί με τα παράσπιτά του, το οποίο αξίζει να αποκατασταθεί και να αναδειχθεί. Η αποκατάσταση βασίζεται στην ιδέα της πλήρους αποκατάστασης του συγκροτήματος με σεβασμό στην αυθεντικότητα και με έμφαση στη διατήρηση της τυπολογίας των κατόψεων και όλων των ιστορικών στρωμάτων.

Όσον αφορά στον Πύργο, θα μετατραπεί σε έναν ιστορικό ξενώνα με περιορισμένα δωμάτια που αντιστοιχούν στα ήδη υπάρχοντα. Η εισαγωγή των νέων εγκαταστάσεων, προκειμένου να καταστεί λειτουργικός ο ξενώνας, θα περιοριστεί στις ελάχιστες δυνατές επεμβάσεις, οι οποίες θα είναι σχεδιασμένες ώστε να είναι πλήρως αναστρέψιμες χωρίς να αλλοιώνουν τυπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά.

 

Στα Παράσπιτα θα φιλοξενηθούν οι χώροι τοπικής οινογνωσίας και γαστρονομίας και θα είναι προσβάσιμοι, όχι μόνο στους φιλοξενούμενους του ξενώνα, αλλά και σε όλους όσους θελήσουν να το επισκεφτούν από την ευρύτερη περιοχή του Νομού. Στον περιβάλλοντα χώρο θα δοθεί έμφαση στη διατήρηση της υπάρχουσας βλάστησης. Επιπρόσθετα, οι ξυλόφουρνοι, οι κρήνες και το σύστημα των υδραύλακων θα συντηρηθούν και θα αποκατασταθούν λειτουργικά.

 

Στόχος μας είναι ο επισκέπτης να βιώσει την ανεπανάληπτη εμπειρία της φιλοξενίας σε ένα αναλλοίωτο ιστορικό αρχιτεκτονικό μνημείο του 19ου αιώνα. 

bottom of page