Οθωμανικό Λουτρό (Χαμάμ) στο Καστελλόριζο
Φίλοι του Καστελλόριζου (Ανάθεση Έργου)
Οθωμανικό Λουτρό (Χαμάμ) στο Καστελλόριζο
Φίλοι του Καστελλόριζου (Ανάθεση Έργου)
“Vallianos Family” Mansion, Cephalonia Island, Greece
Hellenic Society for the Environment and Culture Heritage (Study Assignment)
Οικία 29 στα Άνω Πετράλωνα
Susanna Brenner
Κάτοψη ισογείου (Πρόταση)
Διαμήκης Τομή (Πρόταση)
Πηγή Φωτογραφιών: Γιώργης Γερόλυμπος
2018-2019
Αποκατάσταση Όψης / Νέα Κατασκευή / Επίβλεψη Έργου
ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ιφιγένεια Δημητρίου (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Αιμίλιος Μπεντερμάχερ-Γερούσης (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Κωνσταντίνος Τουμπακάρης (Πολιτικός Μηχανικός), Μαρία Μαγείρου (Μηχανολόγος Μηχανικός), Susanna Brenner (Graphic Designer - Interior Designer), Kube Contractors (Κατασκευαστική Εταιρεία), Γιώργης Γερόλυμπος (Αρχιτέκτων-Φωτογράφος)
Το κτήριο βρίσκεται στην οδό Αχαιών, στην περιοχή των Άνω Πετραλώνων. Στη συνοικία αυτή, χάρη στα διασωθέντα νεοκλασικά και μεσοπολεμικά σπίτια, διατηρείται η ατμόσφαιρα της παλιάς αθηναϊκής γειτονιάς. Επιθυμία της ιδιοκτήτριας ήταν μέσω της προσθήκης καθ’ ύψος, να διαμορφώσει τρεις ανεξάρτητες οικίες σε ένα ενιαίο κτήριο, ήτοι μια κατοικία στο ισόγειο και δύο διαμερίσματα στον όροφο. Κύριος στόχος ήταν η διατήρηση της υφιστάμενης όψης και η ενσωμάτωσή της σε μία σύγχρονη κατασκευή. Με σκοπό την ανάδειξη της κλίμακας του υπάρχοντος κτηρίου και παρά τη δυνατότητα οικοδόμησης περισσότερων επιπέδων, δημιουργήθηκαν δύο ψηλοτάβανοι όροφοι. Κατά το σχεδιασμό της νέας πρόσοψης του ορόφου, ακολουθήθηκαν οι κατακόρυφοι άξονες της όψης του ισογείου, δίνοντας έμφαση στο κεντρικό τμήμα της θύρας εισόδου, με την δημιουργία αρχιτεκτονικής προεξοχής (erker). Επιδιώχθηκε ο διακριτικός διαχωρισμός των δύο οικοδομικών φάσεων αφενός με την υφή των επιφανειών των επιπέδων και αφετέρου με την κατασκευή σκοτίας στο ύψος της στέψης του υπάρχοντος κτίσματος. Επιπλέον, διατηρήθηκε η εσωτερική αυλή στη βόρεια πλευρά του οικοπέδου. Το νέο κτήριο κατασκευάστηκε από μεταλλικούς φορείς, σύμμικτες πλάκες οπλισμένου σκυροδέματος και στοιχεία πλήρωσης από ξηρά δόμηση.
Η ισόγεια κατοικία των 85 τ.μ. χωρίζεται σε δύο ζώνες, οι οποίες εκτονώνονται στη μεγάλη εσωτερική αυλή. Η ανατολική ζώνη αποτελείται από τους κοινόχρηστους χώρους και η δυτική από τους ιδιωτικούς. Η πρόσβαση στον όροφο χωροθετείται κεντρικά στον άξονα της εισόδου και επιτυγχάνεται μέσω μιας σκάλας από οπλισμένο σκυρόδεμα, η οποία φωτίζεται από έναν φεγγίτη (skylight) τοποθετημένο στην απόληξη του κλιμακοστασίου. Στον όροφο διαμορφώνονται δύο διαμπερή διαμερίσματα των 35 τ.μ. και 45 τ.μ., τα οποία καταλήγουν στους εξώστες της πρόσοψης. Εσωτερικά, εφαρμόστηκε απλός, λιτός σχεδιασμός, με βασικά υλικά το μέταλλο, το ξύλο και την τσιμεντοκονία. Ένα ενιαίο χυτό δάπεδο διατρέχει όλη την επιφάνεια του εσωτερικού της οικίας και καταλήγει στην αυλή ως προέκταση της ισόγειας κατοικίας. Τα περισσότερα έπιπλα σχεδιάστηκαν σε μορφή συμπαγών κατασκευών, τα οποία ενσωματώνονται στο χώρο. Οι υφιστάμενες ξύλινες εσωτερικές πόρτες συντηρήθηκαν και επανατοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία του σπιτιού, ενώ οι νέες πόρτες κατασκευάστηκαν στην ίδια μορφή με τις υπάρχουσες. Η ίδια φιλοσοφία ακολουθήθηκε και στα ξύλινα παράθυρα της πρόσοψης. Συνολικά, η κατασκευή πληροί όλες τις προϋποθέσεις μιας σύγχρονης κατοικίας ενώ με τη διατήρηση και ανάδειξη επιλεγμένων ιστορικών αρχιτεκτονικών στοιχείων, η οικία εναρμονίζεται πλήρως με τα μορφολογικά και ογκοπλαστικά χαρακτηριστικά της περιοχής.
Κάτοψη 1ου ορόφου (Πρόταση)
Αξονομετρική Άποψη