top of page

Μουσείο «Σωτηρία»

Γενικό Νοσοκοµείο Νοσηµάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» και Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (Ανάθεση «Μουσειολογικής-Μουσειογραφικής Μελέτης Εφαρµογής του Στρατιωτικού κτηρίου του Νοσοκομείου Σωτηρία»)

Πρόσοψη Μουσείου (Πρόταση)

Επιλεγμένα αντικείμενα της μόνιμης Συλλογής του Μουσείου (πηγή: Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία»)

Αναπτύγματα όψεων εκθεσιακού χώρου

2015-2017

Μελέτη Τεκμηρίωσης και Αποκατάστασης Μνημείου / Μουσειολογική-Μουσειογραφική Μελέτη

 

 

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ιφιγένεια Δημητρίου (Αρχιτέκτων Μηχανικός-Μουσειολόγος), Ασημίνα Γρηγορίου (Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος), Αιμίλιος Μπεντερμάχερ-Γερούσης (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Φωτεινή Χαλβαντζή (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Κωνσταντίνος Τουμπακάρης (Πολιτικός Μηχανικός), Μαρία Μαγείρου (Μηχανολόγος Μηχανικός), Φαίδρα Στραγάλη (Γραφίστας)

 

Το Νοσοκομείο «Σωτηρία» βρίσκεται επί της Λ. Μεσογείων και αποτελείται από 34 κτήρια. Η ιστορία του Νοσοκομείου ξεκινά από τις αρχές του 20ού αι. με την ίδρυση του Σανατορίου, χάρη στη βοήθεια της Σοφίας Σλήμαν. Το «Στρατιωτικό Περίπτερο», ένα από τα διατηρητέα κτήρια του Νοσοκομείου το οποίο θα στεγάσει το Μουσείο «Σωτηρία», τοποθετείται χρονικά στις αρχές της δεκαετίας του 1910, όπου κυριαρχούσε ακόμα στην Ελλάδα ο νεοκλασικισμός. Το κτήριο δανείζεται στοιχεία του «ελληνο-ελβετικού» ρυθμού (ξύλινες στέγες κ.λπ.) αλλά χρησιμοποιεί επίσης μια διαρρύθμιση ευρέως διαδεδομένη στη Σανατόρια των Ηνωμένων Πολιτειών στις αρχές του 20ού αιώνα (π.χ. γραμμικό στεγασμένο μπαλκόνι).

Εκπονήθηκε μελέτη Αποτύπωσης και Αποκατάστασης του κτηρίου και στη συνέχεια Μουσειολογική και Μουσειογραφική μελέτη από διεπιστημονική ομάδα εργασίας. Στόχος του Μουσείου είναι να παρουσιάσει τον αντιφυματικό αγώνα στην Ελλάδα και μέσα από τα αντικείμενα, τους ανθρώπους και τα γεγονότα, να διηγηθεί μια ιστορία μεγαλύτερη των 100 χρόνων, επιτυγχάνοντας την ίδια στιγμή να προβάλει και να αναδείξει μία σημαντική συλλογή άγνωστη στο ευρύ κοινό, να παρουσιάσει τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, συγκεκριμένα στο κομμάτι του ιατροτεχνικού εξοπλισμού και να καταφέρει να εντάξει το ίδιο το κτήριο στην υπηρεσία της κοινωνίας.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το 2017, ολοκληρώθηκε η εκπόνηση πλήρους σειράς Μελετών Εφαρμογής, οι οποίες εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και από το Συμβούλιο Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Η εκπόνηση ολοκληρωμένης σειράς Μελετών οδήγησε στην ένταξη του έργου στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020» το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

bottom of page